Szép solide-an

Szép solide-an

Bulvár

2016. március 12. - Solide

Mást kerestem, de, ha már úgy adódott, ezt is lejegyzeteltem – különösen egy születésnap apropóján. Íme, a színes hírek világa a harmincas évek tájékáról. A forrás a Délmagyarország című újság.

  1. augusztus 24.

Színt, elevenséget, hangulatot és tréfát a színház jelent. És ez a vígság most átköltözött Makóra és – fölforgatta a Justh Gyula poros, hagymás városát. A szegedi színészek átköltöztek Makóra és egészen megváltozott a város képe… Elevenek az uccák, figyelnek az emberek, pletykálkodnak-suttognak a korzón és éjfélután is égnek a lámpák. ……

És divat lett színházba járni. Végre fölengedett a régi nemtörődöm patópálság, végre színházat kapott a város annyi csalódás után. Kapkodják a jegyeket, divat és kötelesség színházba járni. A csütörtöki premieren valódi táblás ház volt nagy társadalmi felvonulással egybekötve. …..

Befejezett dolog, hogy Földényi László Budapestre szerződött a Magyar Színházhoz és így Táray Ferenc váltja fel Szegeden, aki Kolozsvárról indult el a Nemzeti Színház felé és aki három év előtt már járt Szegeden – ha jól emlékszünk – Bárdos Artúr színházával, a halk szavú költő Paul Geraldy szavaival. …

A szubrettkérdés is tisztázódik lassan, Kiss Manyi szerződése kész, de Szegedre jön Pécsről a fiatal Kádár Manci is, aki egyéni utakon jár az énekes naiva bájosságain….

  1. szeptember 1.

Makó most a változás lázában izgul, most bucsuznak a távozók, most érkeznek az újak. Le roi est mort, vive le roi.. Őszinte ragaszkodással és lelkes szeretettel bucsuztak a nagy ívben fejlődő Dayka Margittól, aki utolsó estén telt ház előtt játszotta a Nebántsvirágot. A hajnali órákig tartó bucsuzkodás után a fiatal művésznő most már valóban pesti színésznő, javában próbál a Vígszínházban, ahol nagyon sokat várnak Nagyvárad egykori szomoru kis ujságos lányától.

A multkor jelentette a Konferansz, hogy esküvőre készülődtek Makón. Dayka és Kovács Károly jelent meg a polgármester előtt, de az okmányok ekkor még nem voltak rendben. Az esküvő most már Pesten lesz éspedig vasárnap, amikor a Nyájas Olvasó kezébe veszi ezeket a sorokat. Vezetősegéd, pardon, főtanu: dr. Viola György.

Az első fecske, aki az ujak közül megérkezett Makóra: Kiss Manyi volt. A fiatal szubrett pénteken már be is mutatkozott a Szupécsárdásban.

  1. január 17.

Részletesen beszámolt a Délmagyarország arról a legujabb színházi perről, amelynek tárgyalását csütörtökön kezdte meg a színházi törvényszék. A színházi bíróság elé ismét Elek Ica primadonna ügye került, akit az ismeretes botrányokkal kapcsolatban 23 vádponttal vádolt meg a színház vezetősége. …

Elek Ica és Kiss Manyi szubrett között öltözői affér támadt, majd újabb botrányok következtek. ….

  1. május 22.

Hölgyeim és Uraim, Kiss Manyi művésznő most már véglegesen elbucsuzott Szegedtől és mire e sorok friss festékillatosan kikerülnek a rotációsgépből, menyasszony-művésznőnk már Pest felé indul, hogy azután Kolozsvár és Zágon következzen az esküvő minden izgalmával. Kedden egy kicsit békebeli este volt a színházban, ahogy a nézőtér könnyesen és kedvesen és lelkesen bucsuztatta azt a színésznőt, aki három év alatt a legközelebb tudott kerülni a közönséghez kedvességével, közvetlenségével és édes affektációjával.

  1. szeptember 22.

Zágoni Margitnak hívják a Király Színház uj szubrettjét. Ezen a néven Szegeden nem ismerik. Zágoni Margit azonos Kiss Manyival, aki éveken keresztül kedvelt tagja volt a szegedi színtársulatnak. Uj nevét a Király Színháztól kapta. Ismeretes, hogy Kiss Manyi két évvel ezelőtt romantikus körülmények között férjhez ment Uferini Frédihez, a híres bűvész fiához, aki maga is kiváló bűvész. Uferiniék Szegeden vendégszerepeltek, a fiatalok itt szerették meg egymást. Az öreg Uferini nemrég tragikus körülmények között elhunyt, Altonában, családi kastélyában. … Kiss Manyi Erdélyben töltött szabadsága alatt értesült apósa tragikus haláláról. Táviratilag jelentette be a Király Színháznak, hogy Altonába utazik apósa temetésére, ezért egyelőre nem vehet részt az ujdonság próbáin. A színházban számolnak azzal is, hogy Kiss Manyi végleg felhagy a színházzal ezért a „Szegény ördög” című operett szubrettszerepére uj szereplőt keres a színház.

  1. december 2.

Három volt szegedi színésznő sikerétől hangos most a budapesti színházi világ. Kiss Maniy, akit Fred Uferini tüntetett el a szegedi deszkákról, ismét visszatért a „nagy” színházba, miután egy darabig a Felvidéken játszott, majd kisebb pesti színházakban vendégszerepelt. Legutóbb a „Pódium-kabaré” tagja volt, ott fedezte fel ismét – immár harmadszor – a Magyar Színház számára Csathó Kálmán. Kiss Manyi Csathó: „Szakítani nehéz dolog” című vígjátéka főszerepét játsza el még ebben a hónapban. …

A bejegyzés trackback címe:

https://h-moll.blog.hu/api/trackback/id/tr198470466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CsipkeRózsa 2016.03.12. 18:15:41

Mindig tudsz új történeteket írni, gondolom, másoknak is új lesz.
Keresgélés közben, ha még mást is találsz, szintén közöld velünk.

Xilit 2016.03.12. 22:16:07

Ez jól esett! :)

Bal négyes páholy - még magam is fiatal lyány voltam, amikor Rákosi Szidiről, Beöthy Lászlóról olvastam és persze a kor színészeiről.

Kokó1 2016.03.13. 08:30:45

Milyen érdekes, hogy a színészvilág, a színházi világ, elszakíthatatlan, meghatározó része, a résztvevők magánélete...
Semmi más művészeti ág nem rendelkezik ezzel a tulajdonsággal, csak az előadó művészet...
Az exhibicionizmus akkora erő, hogy "intézményt", több ezer éves intézményt, tudott építeni magának, amihez képest egy politikai formáció csak múlékony pillanat...:-))
Talán csak a "vallás" az, amelyik versenyképes ezzel a jelenséggel.
De lehet, a törzsi ünnep is azzal kezdődött, hogy a vadászok előadták, eltáncolták, hogy ölték meg, a barlangi medvét...
Igazi "békebeli" hangulatot hoztál ma is...:-))

Solide 2016.03.13. 09:07:21

@CsipkeRózsa: Igyekszem. Amúgy - legalábbis számomra - baromi szórakoztató kis hírek, kis színesek vannak ezekben a régi újságokban.

Solide 2016.03.13. 09:09:58

@Xilit: Nem akármilyen színészek fordultak meg akkoriban Szegeden. Például ugyanekkor volt ott Páger is.

Solide 2016.03.13. 09:11:58

@Kokó1: Hirtelen nagyon sok dolog eszembe jutott, de majd csak később fejtem ki, mert most mennem kell templomba. Pillanatnyilag ennyit a vallásról. :))))

obsidian1 2016.03.13. 09:38:49

a híres emberek magánélete mindig is érdeklődésre tartott számot
gond akkor van, ha valaki a magánélete botrányai révén válik híressé

ZorróAszter 2016.03.13. 09:52:43

Kedves Solide!

Nekem Dajka Margit férje, Lajtos Árpád személye volt nagy meglepetés, akivel haláláig együtt voltak. Ez is egy szomorú történet.

Lajtos Árpád vezérkari ezredes volt a II. magyar hadsereg vezérkarában a hadműveleti osztály vezetője.

Tök értelmes, komoly pacáknak tűnt. Pont az ellentétének látszott Dajka Margit személyiségével.

De akkor Dajka Margit se volt mindig Dajka Margit.

ZorróAszter 2016.03.13. 10:00:04

Nini, kedves Kokó!

Maga az?

Megnéztem a blogját, de még csak egy bejegyzést láttam.

Solide 2016.03.13. 16:37:03

@obsidian1: Habár, mint tudjuk, az elsők egyike, akinek az a legfőbb foglalkozása, hogy híres, Gábor Zsazsa volt. :)

Solide 2016.03.13. 16:39:11

@ZorróAszter: Kiss Manyira koncentráltam, tulajdonképpen csak érdekességként citáltam azt a cikket is, amiből kiderült, hogy váltották egymást Daykával Szegeden. De, ha már szóba került, utánanéztem wikipédia szinten, és Margitka az első férjével is lehúzott kb 10 évet. Lajtos az utolsó volt a férjek sorában, és 1957-ben házasodtak össze.

obsidian1 2016.03.13. 17:22:54

@Solide: sok követője akadt :)

Solide 2016.03.13. 17:31:50

@obsidian1: Attól még büszkék lehetünk a magyar originalitásra! :)))))

Solide 2016.03.13. 17:39:36

@Kokó1: Na, megpróbálom néhány gondolatomat leírni - bár természetesen reggel óta kissé összekutyulódtak. A vadászatot eltáncoló harcos azért nem feltétlenül tartozik ebbe a körbe szerintem, mert akkoriban egész más nyilvánosság előtt éltek az emberek. Sokkal kevesebben járták a világot, a többség röghöz kötötten, zárt közösségekben élt, ahol természetszerűleg mindenki mindent tudott a másikról. Van egy legenda, meg egy vicc (utóbbi kicsit erős, de szeretem). A legenda, hogy a hollandoknál azért nincs még ma se függöny, mert a hajós népek időszakból megmaradt, hogy az otthon ülő asszonyka láthatóvá kívánta tenni mindenki előtt, hogy nem találkozik más férfival, amíg ura és parancsolója a tengert járja. (Hogy ura és parancsolója eközben mit csinált a világ másik végén a kikötőkben, meg a természeti népek lányai körében, azt most ne firtassuk.) A vicc meg úgy szól, hogy Mariska, Julis meg Bözsi mennek hazafelé, és az árokparton alszik letolt gatyával, de fejére borult kabáttal egy férfi. Magyarán csak a meztelen alteste látszik tisztán. Bözsi odaszól Julisnak: Te, az ott nem az urad? Julis odapillant: Nem, de még csak nem is utcabeli. Maris is odapillant: És még csak nem is falubeli!

Kokó1 2016.03.14. 04:07:10

Nos igen, meg kell különböztetnünk, a "transzparens" és a "funkcionális" exhibicionizmust.:-))
A vallást, csak mint példát említettem, az "intézmény" élettartamának, állandóságának szemléltetésére, semmiféle egyéb szempont nem szerepelt...
Mellesleg, nemrég voltam egy református "misén" és nagyon figyelemreméltó gondolatokkal szembesültem...
Tiszteletre méltó, a közösségformáló és megtartó ereje a szónak, ha azt úgy adják elő, ahogy ott történt.

Kokó1 2016.03.14. 04:30:48

'Aszter kérem!
Pedig már 2 bejegyzést is tettem...
De hát Ön is tudja, hogy sosem voltam túl "termékeny".....-)))

Xilit 2017.12.23. 23:41:47

Bármerre is jársz, solide, legyen boldog karácsonyod!
süti beállítások módosítása