Szép solide-an

Szép solide-an

Fontos lecke

2016. február 19. - Solide

Ádám és Csilla – Budapest, 1971

Az utcára a szülők hálószobája, illetve a rég polgári lakás úgynevezett férfiszobája nézett. Ez utóbbi most inkább keltette bútorraktár benyomását. Hatalmas íróasztal foglalata el az ablak előtti területet, rajta az réz és zöld üveg kombinációját használó kislámpa, ami mindig tetszett Ádámnak. A komód, az üvegezett szekrények, az asztal mind gyönyörűek voltak. Intarziásak, de ezt inkább csak sejteni lehetett, mert minimum három védőréteget húztak mindegyikre. Ráadásul még számos feltekert, nagy méretű perzsaszőnyeg is növelte a zsúfoltságot, meg egy tekert vonalú állólámpa, hatalmas selyemernyővel, amelyről körben a színével megegyező bojtok lógtak le. Két ingaóra is mutatta az idő múlását a falon, Ádám kedvenc tárgya azonban a komódon álló, idilli pásztorjelenetet formázó, márvány óra volt. Régebben még a varázsszemes Pacsirta is ebben a szobában kapott helyet, de azt már pár éve áttették a gyerekszobába.

Ez utóbbin persze csak rajta maradt a név, igazából a húszas-harmincas években ebédlőként funkcionált, csak Ádám gyakori itt tartózkodásai során avanzsált gyerekszobába. Igen nagy volt, de az egyaránt a körfolyosóról nyíló konyha és előszoba közé szorult be afféle átjáró szobaként. Régebben Csilla ágya is itt állt, ám elég hamar kiharcolta, hogy a konyha melletti egykori cselédszoba lehessen az ő kisebb, ám kizárólagos és háboríthatatlan birodalma. Ádám, aki otthon a bátyjával osztozott 16 négyzetméteren, mindig is úgy vélte, Csilla nincs tudatában annak, milyen kivételezett a helyzete. Mindenesetre most Csilla szobájában hevertek, és Ádám a lány unszolására részletesen beszámolt első, túlzottan sikeresnek semmiképpen sem nevezhető randijáról.

- Jaj, édesem, te annyira hülye vagy! Tényleg a kezét sem fogtad meg? – kérdezte Csilla.

- Tényleg.

- Ugye nem azt akarod mondani, hogy nekem, a fiatalabbnak kell elmagyaráznom, hogy mit várnak el a lányok egy randin a fiúktól?

- Pedig nem ártana, ha mégis, ugyanis, amennyire tudom, lány vagy. És sokkal-sokkal egyszerűbb lenne a dolog, ha a lányok elmondanák, mit gondolnak.

- Arra hiába vársz. Meg kell tanulnod a nehezebb utat. Mellesleg, az, hogy mint meséled, háromszor is biztosíttattad magad, komolyan találkozni akar veled, szerintem már elég egyértelmű jelzés. Mindenesetre lényegesen több mint amennyit én egy fiúért hajlandó lennék megtenni.

- Na, ja. A jövendő nagy balerinájától persze, hogy sejtelmességet várnak a fiúk.

- Például ez olyan ócska szöveg, amit sürgősen felejts el.

- Miért, az jobb, amit Sanyi mondott? Az a bizonyos minek annyit szörcsögni?

- Inkább mutatom. Tudod mi történt volna, ha megfogod kezét? Add ide a praclid!

Csilla is kinyújtotta a kezét, Ádám megfogta. Csilla várt egy pillanatig, majd gyengéden megszorította Ádám tenyerét. Ádám vállához hajtotta a fejét, pár másodpercig Ádám szemébe nézett, majd összezárta a szempilláit, és a szája Ádám szájához ért. Az ajkuk ösztönösen kinyílt, és a két nyelv felfedező útra indult. Ádám úgy érezte, millió apró tűszúrás fut végig a testén a gerince mentén a tarkójától az ágyékáig. Tehetetlen és mozdulatlan volt, egyre csak az járt a fejében, hogy Csilla szájának gyümölcsrágó íze és illata van. Nem tudta, mennyi idő telt el, arra tért magához, hogy Csilla elengedte a kezét, hátrébb húzódott és furcsán csillogó szemmel onnan vizsgálta őt.

- Édes, édes kis hülyém! – mondta végül Csilla. – Te tényleg nem tudod, hogyan hatsz a lányokra. Sürgősen meg kell tanulnod, mert különben még sokat fogsz szenvedni emiatt.

- Hát, tudod, az első próbálkozásom nem járt fényes sikerrel. Éva…

- Ne, csak azt ne újra! – vágott szavába Csilla. – Két további fontos tanács. Az első, ne rágódj soha azon, ami már elmúlt. Fölösleges telebőgni a kiömlött tejet. A második: elárulom, amíg olyan fost hallgatsz, mint a Híd a zavaros víz fölött, addig csak arra számíthatsz, hogy te leszel a lelki szemetesláda. Inkább ezt hallgasd meg!

 

 

Csilla felkapott egy lemezt. Az egész borítót egy közeli arckép töltötte be. Ijedt szemek, kitágult orrlyukak, ordításra nyílt száj. A szobát szokatlan gitár és énekhang töltötte be, ahogy fölcsendült az Int he court of Crimson King album első dala.

Cat's foot iron claw
Neuro-surgeons scream for more
At paranoia's poison door.
Twenty first century schizoid man.

- Nagyon jó – mondta Ádám megbabonázva. – De, ugye nem akarod azt mondani, hogy ezzel voltál felvételizni a balett intézetben?

- Nem, arra Santanával készültem – mondta Csilla. Majd ránézve Ádámra nevetve folytatta – Azt hiszem, zenék terén is lehet még mit tanácsolni neked.

Egy darabig ültek, mindketten a zenére koncentráltak. I talk to the wind, majd Epitaph. A Moonchild alatt aztán Ádám bizonytalanul megszólalt.

- Csilla?

- Nem, nem, édes kis hülyém, a mai leckét átvettük, az órának vége.

 

 

Magyarázatképpen: ez szövegemnek az a része, ami nem eredeti dokumentumokra épít, és TELJES EGÉSZÉBEN FANTÁZIÁM szüleménye. Azt hiszem, ezt nem árt rögzíteni. A szereplők egyébként - az eredeti, szövegösszefüggésben ez világos - másod unokatestvérek, ha jól tudom a fokozatokat. Ádám nagymamája, a korábban már említett Magda, és Csilla nagymamája, őt Helénnek hívják, voltak édestestvérek.

A bejegyzés trackback címe:

https://h-moll.blog.hu/api/trackback/id/tr798403948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZorróAszter 2016.02.19. 14:33:04

Kedves Solide!

Tök érdekes ez a zsúfolt férfiszoba. Nekem az ugrik be, hogy a régi családokat, arisztokratákat kiköltöztették a nagy házukból, és a legértékesebb bútoraikat bezsúfolták az új lakásukba. De ennek ellentmond hogy ez régen is az övék volt.

- Friedrich István egykori miniszterelnöktől fű alatti támogatás gyanánt az amerikai követség megvette a házát jó borsos áron
- Itthon maradt arisztokratákról szóló fekete-fehér dokumentumfilmben két idős néni és a lakásuk. (Talán Batthyányak.)
- Talán a Szeleburdi család című filmben Dajka Margit lakása. Mondjuk ott túlzásba vitték, mert ott pallókon közlekedtek a bútorok között.
- Talán még a Macskajáték jut eszembe szintén Dajka Margittal.

Tök érdekes lenne tudni, hogy ugyanez a motívum mások fejében milyen gondolatot ébreszt?

Solide 2016.02.19. 14:45:03

@ZorróAszter: Lehetséges magyarázat, hogy a nagymama fogadott albérlőt, meg hívta magához lakni a lányát és vejét, pont azért, hogy ne mondják, ez túl nagy lakás neki, és ne csináljanak társbérletet belőle. Aztán később megromlik a viszony, ezért van az ő összes régi bútora bezsúfolva, több réteggel lefedve. Másik lehetséges magyarázat, a többgenerációs együttélésben felhalmozódnak a bútorok. Nagymama félti őket a napi használattól, de annál sokkal értékesebb, hogy elkótyavetyéljék. A történetemben meglesz a sorsuk! :)

CsipkeRózsa 2016.02.19. 14:53:13

Ő ugyanaz az Ádám, aki a Belépő-ben szerepel.

Jó, érdeklődést felkeltő írás.

Solide 2016.02.19. 14:56:00

@CsipkeRózsa: Ugyanaz. Sőt, másik felületen ő szerepel az "Erkélyjelenet"-ben is. :))

obsidian1 2016.02.19. 14:56:54

zenés szexuális nevelés :)
amúgy eszembe sem jutott, hogy ez eredeti dokumentumra épülne
(hacsak nem Csilla szigorúan titkos naplójára)

Solide 2016.02.19. 15:02:59

@obsidian1: Igazad van, fölöslegesen írtam oda - csak vannak olyan kortárs (ez alatt 1967-2010 értendő), ahol leveleket is használok. Azok is kitalált levelek, de valóban, ebben a jelenetben ilyesmi nincs. Itt egyetlen részlet van, a dalszöveg, ami viszont értelemszerűen originális. :)

littke 2016.02.19. 15:25:21

A lányok nagy rejtéjek voltak annyi biztos.

CsipkeRózsa 2016.02.19. 15:29:28

@Solide: igen, kerestem is az "Erkélyjelenetet", nem találtam meg.

Solide 2016.02.19. 15:54:46

@littke: Ugye! Egyetértek Ádámmal. sokkal jobb lenne, ha lányok megmondanák, hogy mikor mire gondolnak és mikor mit akarnak! :)))

Solide 2016.02.19. 15:55:42

@CsipkeRózsa: Pedig ott van a linkgyűjteményben, csal szerencsére már elég sok cím akad, így a "Frissülőből" kiszorult, de az "összes blog" fülnél megtalálható. :))

solide.blogstar.hu/2016/02/02/erkely-jelenet/24452/

pettra01 2016.02.19. 16:24:52

Sok unokatestvérem volt, de érdekes, a fiúkkal sose beszélgettünk a lányokról, mindig a lányok beszélték meg egymás között a lányos dolgokat, meg gondolom, a fiúk a fiúsakat.

Solide 2016.02.19. 16:37:55

@pettra01: Nem sokkal egyszerűbb direktben érdeklődni, mint találgatni? :))

Xilit 2016.02.19. 18:52:56

Na, ha bevasaltam, gyüvök. Sehova ne menjetek! :)

KapitányG 2016.02.20. 07:45:52

@ZorróAszter: Dajka Margit a "Szeleburdi család"-ban? Biztos? Nem az "Égigérő fű" volt az a film?

Solide 2016.02.20. 08:01:24

@Xilit: Látom, sok a vasalni való! :)))

Solide 2016.02.20. 08:05:49

@KapitányG: Dajka valóban az Égigérő fűben szerepelt, de ebben az "igazi" női főszereplő Fónay Márta volt, aki felbukkan a Szeleburdi családban is. Mindkettőt láttam anno, de, hogy az agyonzsúfolt lakás melyikben is lehetett, azt most nem tudnám felidézni.

Xilit 2016.02.20. 09:44:42

Hát ezen most gondolkodnom kell, ugyanis a régi polgári otthonok egyszerre vonzanak és taszítanak. Talán a taszítás oka valamiféle fülledt, hazug életstílus képzete, benne a tömény társadalmi kritikám megfogalmazódásával. Ugyanakkor megjelenik a biztonság békéjének az illúziója is, nagy családi ebédekkel és vacsorákkal, életpálya-karrierrel, cselédséggel . Hát igen, az ellentmondások. :)
Bennem a zsúfolt dolgozószoba a múltat idézi meg, egy már letűnt kor emlékét, amelyet generációról generációra őriz a család - vagy akár a kollektív emlékezet.

És tényleg, Dayka Margit most is pöröl a fiatal úrral, aki nem átallott sáros cipővel átrobogni a szobán. :)

Xilit 2016.02.20. 09:48:15

Háromnegyed tízkor lettem készen , inkább mára tartogattam az olvasást.
Azt tudjátok, hogy Quod' és Rasid is itt van.

Solide 2016.02.20. 11:43:23

@Xilit: Igen, a férfiszoba berendezése a polgári múlt emléke, Csilla nagymamája őrizgeti. Sőt, más funkciója is van a teljes történetben, de itt a konkrét cselekmény szempontjából kevésbé lényeges.

Virág Fehér 2016.02.20. 15:16:17

Kellemes írás ez, jó íze van... elővarázsolja egy bakfis emlékeit is... de jó is volt a széllel csevegve összesimulni, valakivel... főleg a konyhai cselédszobában...
Én is kikönyörögtem magamnak... Olyan keskeny volt hogy csak egy heverő egy fotel meg egy állólámpa fért el benne... De az a lámpa pont olyan békebeli volt, sejtelmes, simogató fénnyel.... :

Xilit 2016.02.20. 15:48:21

A Nana jutott az eszembe. Még emlékszem annak az épületnek a lépcsőházára, amely a filmsorozat fő helyszínét adta. Ennek már sok évtizede.
És, ami már a szemnek sem volt szép, a cselédszobák, a koszos konyhák, a mosónők világára.
Kutya egy élet volt.

ZorróAszter 2016.02.20. 22:06:31

@KapitányG:

Kedves KapitányG és Solide!

De! Meg vagyok győzve.

Szerintem azért a Szeleburdi családra asszociáltam, mert azt hiszem, abban volt szó hogy kicsi a lakás és el kellene cserélni nagyobbra.

Az Égigérő fű címére is emlékszem, de hogy miről szólt, arra már nem.
Talán ebben van, hogy az öreg Rajz Jani bácsi vágyott a lebetonozott udvarra a beton helyett valami szép gyepet. De lehet, hogy most megint keverem a dolgokat.

KapitányG 2016.02.21. 09:00:07

@ZorróAszter: A "Szeleburdi család"-ban Faragóék kétszobás lakása nem a belezsúfolt régi bútoroktól szűkös, hanem a három nyüzsgő gyerektől, valamint a teknőstől, a hörcsögöktől stb.
Igen, Poldi bácsi és a szép zöld gyep - de van lakáscsere is: az örökösen rohanó fiatal házaspár (Gyabronka József és Peremartoni Krisztina) költözik Oszkárék helyére. (Oszkár a szenesember, Dajka Margit az ő édesanyja.)

Solide 2016.02.21. 09:24:52

@KapitányG és @ZorróAszter

Igen, az Égigérő fűben fontos momentum Poldi bácsi, a nyugdíjba készülő parkőr, aki csak azt a szép zöld gyepet sajnálja, de nekem legalább ennyire fontos elem volt az eredeti könyvben (Málnaszörp és szalmaszál) a kislány, aki Kamilla kisasszonynál van bezárva, mert Kamilla kisasszony a panaszirodán dolgozik, és elfelejtették időben áttenni a jó hírek osztályára, ezért meg van győződve róla, hogy a világ csupa borzalom.

KapitányG 2016.02.21. 10:08:32

@Solide: Nemcsak a könyvben szerepel a kislány, hanem a filmben is :)
Egy nagyszerű Janikovszky-mű jól sikerült filmes feldolgozása!

zs.ati 2016.02.21. 10:39:15

+++++
Végre idetaláltam...

Solide 2016.02.21. 10:59:35

@zs.ati: Részemről az öröm!

Kokó1 2016.02.23. 16:50:42

Én is idetaláltam, ami a vidám része a dolognak, még az elején elmentettem 'Aszter link gyűjtő tabelláját :-)))
Solíde!
Lehet hogy minden alap nélkül gondolom, de mintha Csilla és Ádám "fantáziajelenetének" lennének némi önéletrajzi motívumai...:-))

Solide 2016.02.23. 17:32:29

@Kokó1: Minimális, és nem feltétlenül a lényeget érintő. Bár, mi a lényeg? Azt már korábban is megírtam, hogy az első igazi csók csókolózásomnál tényleg gyümölcsös rágót rágott előtte a lány - de minden egyéb körülmény eltért. :))
süti beállítások módosítása